Levyarvosteluja


Tälle sivulle tulee levyarvosteluja lähinnä tanssin ja tanssinharjoittelun näkökulmasta. Onko sinulla uusi levy ja mielipide siitä? Kirjoita siitä meille. Tuorein arvostelu on aina sivulla ylimpänä. 

Wanhat Suosikit: Dallapé Solisteineen

Levyllä on kappaleita vuodesta 1932 vuoteen 1940, ja se kannattaa ostaa jo yleissivistyksen vuoksi. Levyllä on paljon foksia sekä vanhaa "hottia", foksihumppaa. Kappaleissa on paljon tulkintakohtia ja vaihtelevuutta, ja ne ovat hyvin tanssittavia. Solisteina mm. Georg Malmstén, Harmony Sisters, Olavi Virta ja Kauko Käyhkö. Huoltoaseman laarista saattaa tämänkin löytää. (KL 11.1.07) 

Wanhat Suosikit: Huumorin siivin 

 Wanhat Suosikit on Poptorin nostalgiabrändi, ja tähän mennessä löytyneet ovat olleet ihan hyviä koosteita. Huumorin siivin sisältää paljon Reino Helismaan kappaleita mutta myös Kipparikvartetti, Esa Pakarinen sekä Tauno Palo ja Ansa Ikonenkin esiintyvät. Suurin osa on foksia, mutta levyltä löytyy myös valssia, humppaa, jenkkaa, polkkaa sekä yksi savolainen sambafoksi. Kotitehtävä: mitä tanssilajia on tämän levyn Lentävä kalakukko? Levyä löytyy mm. huoltoasemilta. (KL 11.1.07)

Topten: 10 Suomalaista lattaria

Anttilan oma levymerkki on tehnyt lattarikoosteen, jossa on jopa merkitty kappaleiden rytmilajit. Tosin ne on ilmeisesti arvottu, kun kymmenestä kohdalleen on mennyt kaksi. Levyltä löytyy lajeja cha cha cha, samba, rumba/beguine sekä calypso, mutta ei siinä järjestyksessä kuin kannessa lukee. Kappaleet sinänsä ovat ihan ok, ja saahan tästä mukavan musiikintunnistusharjoitteen itselleen. Alennuksessa 4,99. (KL 11.1.07)

Nostalgia: Laila Kinnunen

Kuten alla, eri levy-yhtiö. Hyviä fokseja, swingejä, yksi fusku, samba, kaunis valssi, rumbabolero, slovareita suurin osa. Alennuslaarista 6,99, hyvä levy. Tonkikaa alennuslaareja! Kannattaa. (KL)

Laila Kinnunen: Muistojen kyyneleet

Ks. alla. Paljolti samat sanat kuin Pirkon levystä, paitsi että Laila Kinnunen oli laulajana ihan omaa luokkaansa, ja kappaleetkin ovat monipuolisempia. Tällä levyllä on paljon slovariballadeja, kolme aivan hillitöntä sambaa, mainio fusku, muutama hyvä foksi-swing, kiva rumbabolero... ja hauskoja tulkintoja.(KL)

Nostalgia: Pirkko Mannola

Eri levy-yhtiöt ovat alkaneet julkaista "arkistojen aarteita" esimerkiksi "Nostalgia" ja "Wanhat suosikit" nimikkeiden alla. Tanssijan kannalta tämä on mukavaa: levyt ovat edullisia, kappaleissa on sekä klassikoita että unohtuneita harvinaisuuksia, eikä beatmössö ole tukkinut näitä levyjä. Pirkko Mannolan laulujen kokoelma on juuri tällainen. Maksoi viisi euroa, kappaleet ovat hauskoja ja tanssittavia, lähinnä bugg/fusku/foksi-sarjaa. Jokunen "lattarihtava" iskelmä oli seassa mutta hauskoja nekin. (KL)

Martti Metsäkedon orkesteri: Saanko luvan

Martti Metsäkedon orkesteri on tanssinharrastajien keskuudessa erityisesti lattari- ja swingorkesterin maineessa, ja levy täyttää nämä odotukset. Levyn 12 kappaleen rytmilajit on merkitty levyn takakanteen, ja kansilehden sisällä on lisäksi laskettu tempot. Tanssi/rytmilajien merkitseminen levynkansiin on jossain määrin lisääntynyt, mutta tässä ne olivat kaikki oikein. Näin ei kaikissa levyissä suinkaan ole... Jokainen kappale on omassa tyylilajissaan hyvä, tanssimaan houkutteleva ja sopivassa tempossa soitettu. Lattarien lisäksi levyllä on merimiesvalssi, hidas valssi, argentiinalainen tango, foksia ja jive/swing-kappaleita. Ilmestynyt alkuvuodesta 2006 ja ei vielä alennuslaareissa... mutta täydenkin hinnan arvoinen. (KL)

Helmut Lotti: My Tribute To The King

Ahkera Helmut on tällä kertaa versioinut Elvistä, laidasta laitaan. Helmutin sovitukset ovat yleensä erittäin täsmällisiä ja taitavia, ja siksi vähän särmättömiä mutta hyviä treenibiisejä. Levyllä on 16 kappaletta, joista suurin osa slovareita. Yksi hidas valssi ja kolme hyvää jiveä sekä yksi ehkä hitaaksi bw:ksi luokiteltava, muutama lähinnä iskelmäbeat. Tällä hetkellä (syksy 2006) maksaa siinä 12€. Miellyttävä levy myös kuunneltavaksi, mutta itse tykkäsin Agentsien Elvis-levystä enemmän... mutta itse asiassa tykkään Elviksen Elvis-levyistä vielä enemmän ja niitä saa alennuslaareista halvemmalla. (KL)

Boston Promenade & Tähdet: Valkokankaan helmet

Vuonna 2006 ilmestynyt kunnianhimoinen tuotos, jolla big band -orkesteri soittaa ja näyttelijät laulavat elokuvamusiikin klassikoita suomeksi. Kappaleet ovat tanssin kannalta osittain aika haasteellisia mutta mukavalla tavalla - paljon breikkejä ja tunnelman vaihdoksia. Jokunen hyvä fusku, muutama hitaampi swingin joko foksattavaksi tai boogieen. Itse asiassa 13 kappaleesta seuratanssijalle hyviä ei taida olla kuin ehkä 5 ellei ryhdy hyvin luovaksi, mutta silti aivan hillittömän hyvä levy. Ostamisen jälkeen soinut sekä autossa että kotona todella usein. Netanttilassa 16,95 (12/2006) mutta löysin itse halvemmalla poistomyynnistä. (KL)